
Hva er "Norgespris"?
Norgespris er en foreslått statlig finansieringsordning som gir husholdninger og fritidsboliger muligheten til å betale en fast pris per kilowattime i stedet for spotpris med strømstøtte. Regjeringen har foreslått en fastpris på 40 øre/kWh (ekskl. mva), og ordningen kan tre i kraft fra 1. oktober 2025, dersom den vedtas.
Dette gir forbrukerne forutsigbare strømpriser, men den omfatter kun strømforbruket (strømavtalen), ikke nettleie og avgifter.
Så hva innebærer Norgespris?
Regjeringen foreslår Norgespris som et alternativ til den eksisterende strømstøtteordningen. Dette gir forbrukere muligheten til å betale en fast strømpris for økt forutsigbarhet. Fastprisen er foreslått til 50 øre/kWh inkl. mva.
Norgespris er ikke en ny strømavtale, men en statlig ordning administrert av nettselskapene. Kunder beholder sin nåværende strømavtale og kan velge å bestille Norgespris via netteieren.
Dette kan lønne seg stort for deg som forbruker, men det er store prisforskjeller i landet. Spørsmålet da er om det faktisk blir lønnsomt for deg eller ikke
Slik fungerer Norgespris
✅ Fast pris: 50 øre/kWh ink. mva gjennom hele året. Med nettleie og avgifter blir det totalt 62,2 øre Januar-Mars og 71,2 øre April-Desember.
✅ Gjelder boliger og fritidsboliger: I motsetning til dagens strømstøtte, som kun gjelder husholdninger, omfatter Norgespris også fritidsboliger.
⚪ Valgfritt: Kunden velger selv mellom Norgespris og den eksisterende strømstøtten.
❌ Dekker ikke nettleie og avgifter: Norgespris gjelder kun for strømavtalen (strømforbruket), og inkluderer ikke nettleie eller avgifter. ❌ Ikke for næringslivet: Norgespris gjelder kun for husholdninger og fritidsboliger, ikke for bedrifter.
Norgespris eller strømstøtte?

💡 Avhenger av markedet.
- Norgespris gir stabilitet, men kan være dyrere hvis markedsprisen faller.
- Strømstøtte er best når strømmen er billig. Strømstøtte dekker kun 90% av prisen, når prisen er over 93,75 øre.
- Strømprisene i ditt prisområde og ditt forbruk påvirker hva som er mest lønnsomt.
- For husholdninger i Sør-Norge vil Norgespris sannsynligvis være mer økonomisk gunstig sammenlignet med strømstøtten, spesielt i vintermånedene.
- I Nord-Norge er Norgespris derimot ikke like lønnsom, da strømprisene kan være lavere der takket være støtten.
Forbrukstak og bindingstid
📌 Regjeringen vurderer et forbrukstak på 3000–5000 kWh/mnd for boliger og 500–1500 kWh/mnd for fritidsboliger. 📌 Norgespris kan bestilles når som helst, men avtalen gjelder alltid ut kalenderåret. 📌 14 dagers angrerett, men bytte tilbake til strømstøtte kan først skje ved årsskiftet.
Når kan man bestille?
Hvis forslaget vedtas i juni 2025, åpnes det for bestillinger fra 1. oktober 2025.
📅 Avtaler inngått mellom oktober og desember 2025 gjelder ut 2026. Vi oppdaterer deg med resultatet. 📅 Ordningen er foreslått å vare til 31. desember 2029, med evaluering underveis.
Hvordan betales Norgespris?
Norgespris trekkes sannsynligvis direkte via nettleiefakturaen, slik strømstøtten fungerer i dag. Kunder betaler fortsatt for nettleie, avgifter og påslag til kraftleverandøren.
Hva med fjernvarmekunder?
Regjeringen vurderer å inkludere 300 000 husholdninger med fjernvarme i ordningen, men detaljene er ennå ikke klare.
Norgespris og næringslivet
Per i dag er Norgespris utelukkende rettet mot privatmarkedet og omfatter ikke bedrifter eller næringsvirksomhet.Dette innebærer at bedrifter fortsatt må forholde seg til eksisterende markedsbaserte strømavtaler og eventuelle fastprisavtaler tilgjengelige i markedet.